Опис:
Карбамід гранульований марки Б - являє собою концентроване, азотне добриво, призначене для всіх видів рослин і будь-яких ґрунтів. Являє собою гранули білого, сірого іноді жовтуватого кольору. Карбамід - хімічна речовина з формулою H2N-CO-NH2, чудово розчинна у воді, спирті, рідкому аміаку і сірчистому ангідриді. Саме тому виробництво карбаміду найчастіше поєднане із виробництвом аміаку. Карбамід містить близько 46% азоту, тим самим є найбільш концентрованим азотним добривом. Добриво випускається у двох марках А та Б. Марка А призначена для промислового використання, марка Б – для сільського господарства.
Воно покращує ріст і розвиток сільськогосподарських культур, підвищує їх врожайність, збільшує кількість білка в зерні. Карбамід застосовується як передпосівне добриво, для підгодівлі зернових культур у весняний період. Крім розчину використовують і гранули, вносячи їх безпосередньо в грунт.
Застосування:
Карбамід особливо ефективний у разі позакореневого підживлення культур із застосуванням водного розчину карбаміду (концентрації 3-5%), що можна пояснити збільшенням складу білка, що міститься в зернах пшениці озимої на 2-3% за рахунок високої швидкості трансформації в азотний обмін амідної форми азоту. Подібний розчин не стане причиною появи опіків навіть у тому випадку, якщо його концентрація сягне 5 – 10%.
Запобіжні заходи:
Елемент швидко вступає в реакцію, тому необхідно дотримуватися певних норм. Порошкоподібні K і N повинні зберігатися далеко від матеріалів які швидко загоряються, в щільно закритій ємності. При контакті з добривами потрібно забезпечити себе респіратором, гумовими рукавичками, використовувати не харчовий посуд.
При попаданні на шкіру або очі потрібно негайно промити великою кількістю води.
Умови зберігання:
У сухому, темному, та добре провітреному приміщенні. В недоступному для дітей місці, окремо від продуктів харчування і отрутохімікатів.
Відрізняється гігроскопічністю, його можна зберігати лише в поліпропіленовій тарі, яка не пропускає воду і в сухих складських приміщеннях.